Ontmoet Lien, Recruiter

Als één van de jongste recruiters in het IMPACT-team staat Lien elke dag met de glimlach klaar om voor haar kandidaten een geschikte job te zoeken.

Als we haar een totem zouden geven, zou het wellicht leergierige spring-in-’t-veld zijn. Lien is één van de jongste recruiters in het IMPACT-team die dagelijks met de glimlach klaar staat om voor haar kandidaten op zoek te gaan naar een geschikte job. Een job die soms al eens buiten het oorspronkelijke verwachtingspatroon ligt, maar wel vaak een voltreffer blijkt te zijn.

Sociaal contact en mensen helpen: het vormt een rode draad in de studies en voorlopige carrière van twintiger Lien. Na het behalen van haar Masterdiploma Sociaal Werk en Sociaal Beleid, besloot ze om begeleider te worden van leerlingen met een leerachterstand. Een nobel werk, maar ook de hr-sector en recruitment spraken haar altijd al aan, omdat het in elk bedrijf een centrale rol speelt. Lien startte, tijdens de eerste coronagolf, als recruiter bij IMPACT.

Een open boek

Die job betekent telkens opnieuw een stevig gevulde agenda. “Het ene deel van de week zoek ik volop naar geschikte kandidaten in onze database of via jobsites, het andere deel is voor zowel de gesprekken met als de opvolging van kandidaten, maar ook voor het administratieve luik. Het is een heel gevarieerde job waarbij een goede planning belangrijk is. Je bent non-stop met verschillende vacatures, verschillende kandidaten en verschillende klanten bezig.”

Dat doet Lien telkens met haar kenmerkende glimlach. “Ik ben een heel los en enthousiast iemand, een open boek. Je zal me altijd een professionele, maar zelden een strenge of serieuze houding zien aannemen. Ik vind dat ook wel nodig: als kandidaat heb je toch altijd wat stress voor een gesprek. Ik neem ruim de tijd om naar je te luisteren, lach veel, maak af en toe een grapje en stel je gerust. Ik voel dat kandidaten dan meteen veel losser worden, zich op hun gemak voelen en zichzelf zijn. Dat zou ik zelf ook willen als de rollen omgedraaid zouden zijn.”

Voortdurend aanpassen

Een goede relatie start vanaf het allereerste gesprek. Maar hoe bouw je die verder uit? “Het is van cruciaal belang om je aan te passen aan de kandidaat die voor je zit. Soms willen mensen niet praten over bepaalde zaken of hebben ze enkele absolute vereisten: dan moet je ook niet pushen. Ik wil je als kandidaat helpen, niet gewoon de vacature ingevuld krijgen. Dat persoonlijke aspect straal ik wel uit en kandidaten voelen dat, waardoor ze snel het nodige vertrouwen hebben in mij. Wanneer ze een job gevonden hebben, stuur ik regelmatig nog een berichtje om te polsen hoe het gaat.”

Maar is dat soms niet makkelijker gezegd dan gedaan? “Het is zeker een stevige uitdaging, net omdat je jezelf eigenlijk voortdurend moet aanpassen. Je weet na bepaalde tijd wel vrij snel wie goed zou kunnen aarden bij bedrijf X of uitstekend voldoet aan de vereisten van vacature Y, maar je hebt toch elke dag een nieuw doel met nieuwe mensen die hun eigen karakter en vragen hebben. Toegegeven: dat zijn niet altijd de makkelijkste vragen, maar dat vind ik wel leuk. Ik ben nieuwsgierig om op zoek te gaan naar het antwoord of de job die eraan voldoet.”

Leren van elkaar

Door de specifieke focus van IMPACT, begeleidt Lien vooral technische en bouwexperts. Twee sectoren die om een specifieke kennis vragen. “Het is zeker geen evidentie om al die termen te kennen. Ik ben vanaf dag één in allerlei beroepsprofielen gaan duiken: wat doen ze precies, waar worden ze voornamelijk ingezet? Dat buiten beschouwing gelaten, vraag ik aan ervaren specialisten altijd waar ze zich precies mee bezig houden. Zo leer ik elke dag bij, kan ik me er verder in verdiepen en de nodige expertise bieden aan de kandidaten.”

Die sectorkennis blijft een kwestie van elkaar aanvullen. “Onderschat niet hoe snel ook de technische en bouwwereld veranderen. En je moet niet flauw doen: natuurlijk kan een elektromecanicien me onder tafel praten wanneer het bijvoorbeeld gaat over specifieke benamingen van allerlei elektronica. Ik laat hen hun verhaal doen en pik dat op: je moet tot op een bepaald niveau kunnen volgen, maar kandidaten appreciëren ook dat we niet doen alsof we er meer van kennen dan hen. Da’s ook maar logisch: dan zouden we zelf wel lasser, metser of elektricien zijn. Wij laten hun voelen dat zij de echte expert zijn in hun vak, wij tonen dat we specialist zijn in het onze: een job op maat vinden voor hen.”

Outside the box denken

Daar slaagt Lien bijna altijd in. “Je mag als specialist er zeker van zijn dat we na ons gesprek er alles aan doen om een job te vinden die aan je wensen voldoet. Wanneer kandidaten er voor open staan, durf ik hun op basis van hun kwaliteiten ook een totaal andere job voorstellen, omdat ik er oprecht van overtuigd ben dat het een goede match is. Daar komt wat overtuigingswerk bij kijken, maar ik heb al heel wat kandidaten een duwtje in de rug kunnen geven voor een job waar ze zelf nooit voor gekozen zouden hebben en waardoor ze nieuwe aspecten van zichzelf leren kennen. Dat vinden ze vaak verrassend, maar ze zijn er enorm dankbaar voor, omdat het effectief een goede match blijkt.”

Een straffe specialist in bouw of techniek helpen, vraagt dus ook om de nodige creativiteit. “Klopt. Dat outside the box denken is één van mijn sterktes. Een voorbeeld? Ik had een masterstudent voor me die pas afgestudeerd was, maar door corona geen werk vond. Ik ben toen grondig gaan zoeken voor hem en stelde een job als operator voor (met de nodige doorgroeimogelijkheden). Hij twijfelde, omdat zijn diploma hoger was dan de vereisten. Een grote stap, maar hij besloot om het te proberen. Hij kon in geen tijd toch als ingenieur aan de slag. Hij was zo dankbaar, dat is een geweldig gevoel.”

Tot slot stelden we Lien dé vraag: Hoe maak jij impact?

“Door er te zijn voor de kandidaten en door hun mogelijkheden te bieden waar ze zelf nooit aan gedacht zouden hebben. Door een uitweg te bieden aan een kandidaat die echt geen werk vindt. Door veeleisend te zijn voor mezelf en voortdurend de honger te hebben om bij te leren. En door mezelf te zijn: een losse spring-in-‘t-veld die mensen geruststelt en de zoektocht naar een nieuwe job toch net wat aangenamer maakt.”