Snel werk vinden? Kies voor een knelpuntberoep in bouw of techniek

Kiezen voor een knelpuntberoep in bouw of techniek levert je heel wat voordelen op.

Vaak gaan mensen ervan uit dat een job in bouw of techniek bestaat uit vuile handen, lange dagen en werken in onaangename weersomstandigheden. Maar toch zijn dit soort jobs meer dan deze clichés, bij de meerderheid van de jobs in bouw of techniek is dit niet het geval. Waarom zou je net wél kiezen voor een job in bouw en techniek? En wat zijn juist de voordelen van een knelpuntberoep binnen deze sectoren?

Wat is een knelpuntberoep?

Knelpuntberoepen zijn jobs waarbij er veel aanbod is maar weinig kandidaten. In bouw en techniek zijn er veel knelpuntberoepen zoals landmeter, werfleider, elektricien en onderhoudsmecanicien. Dat zorgt ervoor dat er vaak een tekort is aan werkkrachten op de werf of werkvloer.

Waarom kiezen voor een knelpuntberoep in bouw of techniek?

Als je kiest voor een knelpuntberoep levert dat je heel wat voordelen op.

  • Minder concurrentie

Dit is de meest voor de hand liggende reden. Voor knelpuntberoepen is er een tekort aan geschikte kandidaten, waardoor het gemakkelijker wordt om een job te bemachtigen. Als je in aanmerking komt voor de job, betekent dat vaak dat je sneller wordt uitgenodigd voor een gesprek en wellicht ook sneller wordt aangenomen.

  • Goed gevoel in je job

Knelpuntberoepen in bouw of techniek vergen specifieke vaardigheden. Heb je die vaardigheden onder de knie, dan wordt dat gewaardeerd. Je beschikt namelijk over eigenschappen die andere werknemers of kandidaten niet hebben. Daardoor zal je je kennis en expertise dagelijks kunnen uitspelen en er trots op zijn.

  • Hoger loon

Ook voor jobs geldt het principe van vraag en aanbod. In dit geval: hoe meer aanbod (van kandidaten), hoe minder het loon. Hoe minder kandidaten voor een job, hoe meer loon. Zo simpel is het! Kies je dus voor een knelpuntberoep, dan is de kans groot dat je meer zal verdienen. Wie wil dat niet?

  • Gemotiveerde collega's

Wie voor een knelpuntberoep kiest, doet dat niet zomaar. Het zijn jobs waar heel bewust voor gekozen wordt. Wie een knelpuntberoep uitoefent, is vastberaden om zijn of haar job goed uit te voeren. Dat zorgt voor een positieve werksfeer en een goede band met je collega’s.

  • Werkzekerheid

Aangezien je een belangrijke bijdrage hebt in het bedrijf waarin je actief bent, hoef je niet bang te zijn dat je onterecht ontslagen zal worden. Die werkzekerheid zorgt voor gemoedsrust.

  • Makkelijk omscholen

Geen opleiding gevolgd in bouw of techniek maar wel interesse om aan de slag te gaan in deze sectoren? In dat geval kan je je gemakkelijk laten omscholen of bijscholen. In sommige gevallen krijg je er zelfs premies voor van de overheid.

Interesse in een knelpuntberoep? Lijkt een knelpuntberoep iets voor jou? Kijk dan zeker naar deze officiële knelpuntberoepenlijst om te zien of er iets voor jou bij zit. Daarnaast kan je ook bij ons terecht voor hulp tijdens je zoektocht naar een job in bouw, techniek of als bediende.