Ontmoet Piotr, Maker van keukenbladen

Ontdek hoe Piotr zich sinds dag 1 thuis voelt in België.

De Pool Piotr kwam in februari 2021 aan in België om via IMPACT aan de slag te gaan. Een nieuw avontuur nadat hij eerder al werkte in Groot-Brittannië en Frankrijk. Intussen verdient Piotr de kost met het maken en afwerken van keukenbladen. Hij houdt van België en is erg te spreken over de samenwerking en goede zorgen van IMPACT.

In zijn vaderland Polen werkte de inmiddels 55-jarige Piotr heel wat jaren in de bouwsector. Maar na heel wat jaren, zou hij er ook nog een heel andere functie bekleden. Hij werd er district manager van een grote supermarktketen, vergelijkbaar met Delhaize of Carrefour. Na verloop van tijd realiseerde Piotr zich dat die dagelijkse uren vol administratieve zaken en papierwerk hem niet de voldoening gaven die hij voelde tijdens zijn jaren in de bouwsector.

Heimwee naar vuile handen

De heimwee naar de vuile handen, het tegelzetten, werken met cement en opbouwen van muren of huizen doet Piotr op zijn 39ste verhuizen naar Londen. “Ik moet er zeker niet flauw over doen: ik zou in Londen meer verdienen dan in Polen. Dat is één van de redenen waarom mijn vrouw en kinderen me ook graag in die richting wilden sturen. Ik twijfelde eerst, maar besloot om het samen met hen te doen en heb zo tien jaar lang in de bouwsector gewerkt op verschillende locaties in Engeland.”

Piotr leerde tijdens zijn leven omgaan met verandering. “Ik heb tijdens mijn tien jaar in Engeland in tien verschillende appartementen gewoond. Ik ben gewoon geraakt aan verandering. Dat maakte mijn keuze om uiteindelijk naar België te komen ook heel wat makkelijker. Ik begrijp uiteraard dat andere specialisten met een gelijkaardig profiel als het mijne aarzelen om naar het buitenland te trekken, maar ik kan hun enkel maar aanraden om niet bang te zijn voor verandering en de stap te wagen, zelfs al spreek je de taal niet. Je kan sowieso altijd terug als het toch niets voor jou is.”

Terugkeer naar Polen

Na tien jaar Londen, waar Piotrs dochter nog steeds wonen, keerde hij in 2015 terug naar zijn roots: Polen. “Ik vond een baan bij een bedrijf dat grote sportwinkels bouwt voor bekende merken zoals Adidas, Puma en Reebok. Het was evenmin dicht bij de streek waarvan ik afkomstig ben en ook hier moest ik mezelf voortdurend verplaatsen: van het noorden naar het zuiden of het westen en weer terug. Na een zestal jaar besloot ik dat het tijd werd voor iets anders.”

En zo kwam Piotr via een korte omweg in Frankrijk uiteindelijk in februari 2021 in België terecht. “Ik zocht op internet naar jobs en landen waarin kennis van het Engels volstaat. In Duitsland is Duits vaak noodzakelijk, in Frankrijk moet je verplicht Frans spreken en is de kennis van het Engels vaak beperkt. Ik begon verschillende uitzendkantoren in de Benelux aan te schrijven, wachtend op een positief en serieus antwoord. Ik zocht in de eerste plaats naar een job als tegelzetter, mijn oude stiel.”

Meteen een goed gevoel

Het was het antwoord en eerste contact met IMPACT dat Piotr quasi meteen overtuigde. “Joanna, één van de recruitment consultants bij IMPACT, was pas de eerste die me een deugddoend antwoord bezorgde op mijn sollicitatie. Wanneer ik eerder aan andere uitzendkantoren vroeg waar ik terecht zou kunnen bij aankomst, welke tools of documenten ik zou moeten meebrengen etc. waren ze bijna verbaasd dat ik die vragen stelde. Dat geeft geen goede indruk en je voelt je de zoveelste in de rij.”

Bij IMPACT zat het gevoel meteen goed: “Met Joanna merkte ik onmiddellijk dat we op een ander niveau praatten. Dat het in het Pools kon, is mooi meegenomen. Joanna vond een job voor mij en vertelde, onder meer via Skype, dat de deur wagenwijd voor me open stond en dat ze klaar zouden staan wanneer ik m’n spullen pakte en naar België zou afreizen. De volledige communicatie, ook met de twee andere IMPACT-collega’s, verloopt heel spontaan en persoonlijk: dat is heel aangenaam.”

Een openbaring vanaf de eerste dag

De autoreis van Polen naar België kroop niet in de koude kleren. “Het was de eerste keer dat ik zo’n lange trip met de wagen deed. Via Duitsland en Nederland kwam ik uiteindelijk in Hasselt aan op het hoofdkantoor van IMPACT. Ik werd meteen hartelijk ontvangen en ze boden me een gratis nacht in een heel knap hotel aan. Wauw, het was een openbaring voor mij om te zien dat een uitzendkantoor dat een persoon zoals mij eigenlijk nog niet écht kent, dat aanbiedt. Ik vond dat een enorm pluspunt waarmee je meteen een standaard zet en een duidelijke boodschap geeft aan je uitzendkrachten.”

Zijn eerste week in België moest Piotr vanwege het coronavirus helaas in quarantaine doorbrengen. “Op zich was dat niet eens zo slecht. Zo kon ik rustig aan mijn nieuwe omgeving wennen en wat lezen en te weten komen over de job, België enzovoort. Bovendien kon ik al intrekken in het appartement dat IMPACT voor mij voorzien had. Ook hier was ik aangenaam verrast door de ruimte van mijn eigen kamer. En had ik een vraag, dan beantwoordde IMPACT die meteen met plezier. Dat is nog altijd zo.”

Tweede keer is raak

Toch liep niet alles helemaal zoals gepland. “Ik koos eerst voor een job als tegelzetter, maar na een maand bleek dat niet alles goed in de plooi viel. IMPACT toonde veel begrip en ik kreeg de keuze of ik in België wou blijven: ik stemde er mee in. Tijdens mijn nieuwe zoektocht betaalde IMPACT de huur, een mooi gebaar. Uiteindelijk vonden ze vier jobs voor mij bij vier verschillende bedrijven. Na alle gesprekken kon ik kiezen uit twee mooie voorstellen, wat bij een jobkeuze interessant is.”

En zo bleek de eerste job die misliep niet eens een slechte zaak. “De job die ik nu uitoefen ligt me zoveel meer. Het is een omgeving die beter bij me past en een job met veel handarbeid. Bovendien is het een job waarbij je telkens dezelfde handelingen doet of met dezelfde machine werkt. Sommigen vinden dat misschien saai, maar ik houd er net van. Het geeft je immers de kans om je zodanig in een bepaald iets te specialiseren dat je de perfectie kan benaderen.”

Een aangename samenwerking

Nochtans beoefent Piotr niet de job van tegelzetter, waarvoor hij oorspronkelijk naar België kwam. “Ik ben dagelijks bezig met het maken en afwerken van keukenbladen in natuursteen zoals marmer of graniet en materialen als composiet of keramiek. Ze komen vaak in grote blokken: ik focus vooral op (het polijsten van) de kanten. Ik werk met een machine die bestaat uit veertien schijven en motoren. Afhankelijk van het materiaal moet ik de juiste schijf, snelheid etc. kiezen. De CNC-operatoren zorgen op hun beurt voor bv. de gaten voor de afvoer in het keukenblad. We werken echt op maat van de klant en dat maakt het heel uitdagend.”

Ook de samenwerking met zijn leidinggevende en collega’s verloopt uitstekend. “Ik heb een heel goede band met mijn leidinggevende. Ze is de dochter van de oprichter en kent het bedrijf dus vanbinnen en vanbuiten. Net als haar werk ik ook samen met een collega die al twintig jaar actief is in het bedrijf. Dat betekent dat ik hun op elk moment hulp kan vragen en dat het een bedrijf is waar mensen graag werken. Zo kreeg iedereen voor het bouwverlof nog een fles Franse champagne, zonder onderscheid tussen vaste werkkrachten of uitzendkrachten. Dat hoeft niet, maar zegt veel, geeft een goed gevoel en is een blijk van waardering.”

Vertoeven in de Ardennen

Het mag duidelijk zijn dat Piotr zich helemaal in zijn sas voelt in België. “België is een heel vredig land. Sommigen beschouwen het misschien als een saai land, maar dat vind ik helemaal niet. Dat betekent meestal trouwens dat er weinig problemen zijn en de zaken goed georganiseerd verlopen. Bovendien vind ik dat Polen en Belgen qua karakter niet eens zoveel van elkaar verschillen in tegenstelling tot Polen en Britten bijvoorbeeld. Ik voelde me bijgevolg meteen op mijn gemak in België.”

Bovendien kan Piotr in ons land zijn passies verder uitoefenen. “Ik ben een enorme liefhebber van de natuur en in het bijzonder van landschappen en bergen. Ik ben veel met fotografie bezig en kocht pas nog enkele lenzen voor mijn camera. Ik vind het heerlijk om in de Ardennen te vertoeven en daar knappe foto’s te trekken in de omgeving van de Semois-rivier. Daarnaast schafte ik me een basgitaar aan om wat te jammen op mijn appartement.” “België is een heel aangenaam land dat goed georganiseerd is: het biedt veel mogelijkheden en is een ideale uitvalsbasis“

Maak impact via IMPACT

Op zijn 55ste is Piotr gelukkig. “Ik voel dat ik nog steeds groei en steeds meer geniet. Het is niet omdat je niet meer in het begin van je carrière zit, dat dat niet meer kan. Ik wil IMPACT erg bedanken voor het hele pakket dat ze me bieden: begeleiding en advies, huisvesting … Het zijn bovendien stuk voor stuk erg sympathieke en behulpzame mensen, zoals Joanna en Ania. Het is allesbehalve een droge, zakelijke of afstandelijke relatie.”

Piotr prijst IMPACT aan aan buitenlandse uitzendkrachten. “Je hebt een goed interimkantoor nodig wanneer je in een ander land aan de slag gaat. Ik geef je de raad om geen loterij te spelen en voor IMPACT te kiezen. Naast de fijne samenwerking heeft ook België als land veel te bieden. En ben je toch even uitgekeken op België, dan is het een uitstekende uitvalsbasis voor een trip naar Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië … Kortom: maak net zoals mij impact in België via IMPACT.”