Ontmoet Mélan, Elektricien

Ontdek hoe Mélan een geschikte oplossing vond toen de muzieksector stilviel

Al ruim tien jaar werkt Mélan met hart en ziel in de muziek- en eventwereld. Sectoren die door het coronavirus helaas volledig lam werden gelegd. Een financiële klap voor velen, ook voor Mélan. Op zoek naar een oplossing, klopte hij aan bij IMPACT. Met zijn diploma en eerdere ervaring als elektricien op zak, vonden we samen een nieuwe uitdaging bij Engie Fabricom.

Na zijn studies als elektricien werkte Mélan enkele jaren als technieker-installateur van elektriciteit. Maar al vrij snel nam zijn liefde voor muziek de bovenhand en maakte hij van zijn passie zijn beroep. Hij schoolde zich om en ging zo’n tien jaar geleden aan de slag in de muziek- en eventwereld. Tot het coronavirus toesloeg en de sectoren van Mélan genadeloos getroffen werden.

Een duobaan waar muziek in zit

Mélan nam tot de uitbraak van het virus twee rollen op zich. “Enerzijds, werkte ik als geluids- en lichttechnicus parttime voor theaters, opera- en concertzalen, festivals … Denk onder meer aan de Koninklijke Waalse Opera, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik en Les Ardentes, maar ook aan La Zone, een gevestigde waarde in de Belgische underground scene. Daarbij gaat het vaak om tijdelijke contracten van enkele weken of maanden voor een specifiek spektakel of concert waarbij ik er telkens voor moeten zorgen dat het geluid en het licht perfect in orde zijn.”

Daarnaast is Mélan normaliter op zelfstandige basis tour manager voor muziekbands. “Ik houd me vooral bezig met al het logistieke werk: hotels, budgetten, de planning van onder meer fotoshoots en interviews … Ik sta zeer nauw in contact met de verschillende organisatoren en zalen om ervoor te zorgen dat al het materiaal aanwezig is wanneer de band aankomt, dat ze de gewenste maaltijden krijgen … Ik ga mee op tournee blijf gedurende die tijd bij de muziekbands om alles te regelen.”

De valse noot van het coronavirus

Een geweldige combinatie tot het coronavirus vanuit China kwam overwaaien en de muziek- en eventsector een volledige halt toeriep. “Ik sta al meer dan een jaar op technische werkloosheid. Ik krijg nog wel wat geld dankzij mijn parttime job, maar mijn werk is uiteraard meteen gestopt van zodra er geen concerten, festivals … meer georganiseerd mochten worden. Dat betekent dat ik de helft van mijn inkomen plotseling zag verdwijnen, aangezien ik als freelancer niets meer verdien.”

Na een half jaar voelde Mélan de noodzaak om op zoek te gaan naar een nieuwe job om financieel niet in de problemen te komen. “Ik kon gelukkig terugvallen op mijn opleiding als elektricien. Ik zag de naam IMPACT vaak terugkomen bij interessante vacatures en maakte bijgevolg een account aan op de website van IMPACT. Ik nam contact op met het dichtstbijzijnde kantoor in mijn buurt en we bespraken meteen uitgebreid mijn cv, mijn profiel, mijn wensen …”

Een job vol variatie

Mélan kon quasi onmiddellijk aan de slag bij grote speler Engie Fabricom. “Ik startte met een korte interimopdracht van twee weken. Daarin kon ik aantonen dat ik goed werk leverde en zo is er snel een vertrouwensband gegroeid. Ze zagen dat ik vlotjes mijn plan kon trekken, ook met zaken die ik nooit eerder gedaan had zoals bedrading. En mijn kennis van het Engels vormt zeker in Wallonië een groot pluspunt. Mijn contract werd na de eerste weken verlengd en ik kreeg een voorstel voor een vast contract van onbepaalde duur. Toch heb ik gekozen voor een contract van bepaalde duur tot augustus om te kijken hoe de situatie in de muziek- en eventsector op dat moment zal zijn. Desondanks hebben ze me ondertussen steeds meer verantwoordelijkheden gegeven: dat is leuk.”

De job valt bij Mélan erg in de smaak. “Ik werk eigenlijk zowel als elektricien, als bekabelaar en als monteur-installateur. Het zijn uiteenlopende projecten op diverse werven en voor allerlei bedrijven. Ik werkte onder meer al voor AB Inbev, Essity en Safran, installeerde al bluetooth-antennes om de vibraties van machines te capteren, apparaten om gas te detecteren bij het gebruik van chemische producten … De problematiek, de jobinhoud, de omgeving … zijn heel verschillend en veranderen voortdurend. Die variatie motiveert me echt en het is verrijkend om die ervaringen op te doen.”

Een gerust hart

Mélan is tevreden met de oplossing die IMPACT hem kon aanbieden in deze lastige tijden. “Het was meteen een aangenaam contact. Een contact dat ook niet is gestopt vanaf het moment waarop ik aan de slag ging. IMPACT blijft interesse tonen en me regelmatig opbellen om te horen hoe het me gaat en hoe alles verloopt. Daarnaast krijg ik altijd meteen een duidelijk antwoord op mijn vragen. Ook op administratief vlak verloopt de opvolging zeer correct: alles wordt juist en tijdig uitbetaald. Ik ben dus heel positief en het is een geruststelling om te weten dat ik in alle omstandigheden bij IMPACT terecht kan voor een job.”

Inmiddels worden de coronavaccinaties gezet en klaart de hemel voor de muziek- en eventsector op. Maar waar kiest Mélan voor? “Mijn hart zal altijd het snelst kloppen voor de muziekwereld. Ik hoop dus dat ik mijn oude job(s) weer kan oppikken. Maar ik hou van de vrijheid die je als uitzendkracht hebt en het is de perfecte oplossing om deze moeilijke periode te overbruggen zonder me zorgen te moeten maken over mijn (financiële) situatie. Al moet ik toegeven: ik vind mijn huidige interimjob zo plezant dat ik de opties bekijk om ze in de toekomst te combineren met mijn andere job(s).”