6 tips voor een sterk cv

Ontdek 6 handige tips om een cv op te stellen waarmee jij je onderscheidt ten opzichte van andere kandidaten.

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe uitdaging ben je niet de enige kandidaat. Het is belangrijk dat je opvalt tussen alle andere sollicitanten en meteen een positieve indruk nalaat. Eén manier om dat te doen, is door een sterk cv op te stellen. In deze blogpost leer je hoe je dat het best aanpakt.

Zet je sterke punten in de verf

Je cv is een mooi document om uit te pakken met je sterke punten. Speel je troeven uit, maar blijf altijd eerlijk en nederig. Solliciteren is als deelnemen aan een afvalrace waarbij de beste deelnemer aan het langste eind trekt. Verkoop jezelf op een positieve manier zonder te overdrijven!

Weet je niet welke vaardigheden je zou vermelden? Ter inspiratie lijsten we er hier alvast enkele voor je op. Ook de vacaturetekst geeft je inspiratie: probeer de vereisten van de job te linken met jouw skills. Maar vergeet niet: wees oprecht, want de kans bestaat dat je potentiële werkgever tijdens een sollicitatiegesprek naar een concreet voorbeeld vraagt om je vaardigheden te staven.

Mogelijk belangrijke vaardigheden voor op je cv:

  • Communicatieve skills
  • Stressbestendigheid
  • Sociale vaardigheden
  • Organisatietalent
  • Leidingeving en coaching
  • Zelfstandigheid
  • Teamspeler

Let er wel op dat je lijst niet eindeloos lang wordt. Beperk je dus tot de vaardigheden die het meest op jou van toepassing zijn of aansluiten bij de vacature/job.

Schrijf duidelijk en zonder schrijffouten

Over schryffauten kunnen we maar één ding zeggen: vermijd ze. Ook al speelt het geen rol in de uitoefening van je job, een matige spelling zorgt voor een slechte indruk en komt onprofessioneel over. Weet je van jezelf dat je bijvoorbeeld dt-fouten maakt of nogal slordig schrijft? Vraag of een taalkundig sterker iemand je cv kan nalezen.

Je moet niet alleen een zorgvuldig cv schrijven, het is ook belangrijk dat je kort en bondig bent. In je motivatiebrief of tijdens je gesprek kan je die informatie uitgebreid toelichten. Vermijd dus een overvloed aan informatie door je te beperken tot het essentiële.

Wees eerlijk

Het kan verleidelijk zijn om de waarheid net wat mooier voor te stellen dan ze in werkelijkheid is. Probeer om toch aan die verleiding te weerstaan, want uiteindelijk duurt eerlijkheid het langst en komt de waarheid bovendrijven.

Maak dus niemand wijs dat je bepaalde professionele competenties perfect beheerst wanneer dat niet zo is: vroeg of laat val je door de mand en daar doe je niemand een plezier mee.

Kom creatief uit de hoek

Hoe geef je net die extra twist aan je cv om op te vallen tussen de verschillende kandidaten? Dat kan op verschillende manieren.

Stel bijvoorbeeld een cv op met een alternatieve lay-out. Dat kan een cv zijn met een opvallend creatieve opmaak of in een ander formaat zoals een infographic of videoboodschap. De mate van creativiteit die vereist is, hangt natuurlijk deels af van de sector en job waarvoor je solliciteert. Dankzij de IMPACT CV Tool maak je snel en gratis een cv op in een knap ogende template.

Ook inhoudelijk kan je eruit springen met je cv. Zo kan je naast je ervaring en skills andere zaken vermelden die niet standaard op iemands cv staan. Je kan je belangrijkste karaktereigenschappen bijvoorbeeld linken met de inhoud van je toekomstige job. Pas je cv steeds aan naargelang de functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert. Zo geef je de meest relevante informatie aan de recruiter.

Onderscheid jezelf

Heb je specifieke kennis of vaardigheden die niet zomaar iedereen onder de knie heeft, waar je extra opleidingen voor volgde of waar je echt het verschil mee maakt? Vermeld deze dan zeker op je cv. Op deze manier val je meteen op en onderscheid je jezelf van andere kandidaten.

Heb je opvallende hobby’s of interesses? Ook die mogen vermeld worden! Ze tonen aan dat je buiten je werk nog andere interesses hebt en ondersteunen vaak andere persoonlijkheidskenmerken van jezelf en tonen of je doorzettingsvermogen hebt, creatief bent of initiatief neemt.

Bovendien zijn het vaak ijsbrekers die voor een aangename start van het sollicitatiegesprek zorgen.

Laat je cv controleren

We haalden het al aan: laat je cv altijd door iemand controleren voor je op de verzendknop duwt! Vaak zie je eventuele fouten zelf niet, omdat je de tekst al vaak gelezen hebt. Het is dus belangrijk om iemand met een frisse blik naar je cv te laten kijken. Daarnaast is dit een laatste check om te controleren of je cv duidelijk en logisch werd opgebouwd.

Hulp nodig bij het opstellen van je cv? Maak gebruik van de IMPACT CV Tool. Aan de hand van enkele vragen en een template naar keuze, stel je snel en eenvoudig een overzichtelijk cv op.

Maak meteen een goede indruk bij je toekomstige werkgever!