Waarom techniekers helden zijn

Heb jij je al eens ingebeeld hoe je leven er zonder techniekers zou uitzien? Techniekers vervullen een heldenrol in ons dagelijks leven.

In strips en films dragen superhelden een cape, hebben ze een afgetraind lichaam en vliegen ze met gebalde vuist door de lucht. Hun missie? Problemen oplossen en, met enige overdrijving, de samenleving redden. Techniekers doen in essentie hetzelfde, maar dan gekleed in een overall, met een beschermende helm op het hoofd en een gereedschapskist als wapen.

Het beeld dat men heeft van techniekers gaat vaak gepaard met vuile handen en lange werkdagen. Stevig werk dus, maar toch worden deze beroepen vaak onvoldoende gewaardeerd. Sta hier eens even bij stil: heb jij je al eens een leven zonder techniekers ingebeeld?

Hartje winter

Denk aan een koude winterdag: je komt terug van het werk en bent blij om - al dan niet bibberend - thuis te zijn. Je stapt binnen, doet het licht aan en verwacht je aan een warme kamer. Maar de lichtknoppen werken niet en een elektrisch vuurtje aansteken is ook geen optie. Daar sta je in het donker en de kou, met het plotselinge besef dat we als mens enorm afhankelijk zijn van techniek.

Elke dag en elke seconde staan er techniekers klaar om het grote elektriciteitsnetwerk te controleren, te onderhouden en waar nodig te herstellen. Zonder hen zou er geen licht, stroom of verwarming zijn.

Zonder (koel)techniekers, minder comfort

Over die verwarming gesproken: het omgekeerde verhaal is uiteraard ook waar. De luxe om tijdens warme zomerdagen niet badend in het zweet achter je bureau te moeten kruipen, hebben we ook te danken aan techniekers. En vergeet niet dat we dagelijks boodschappen doen en ervan uitgaan dat alles vers en op de juiste temperatuur bewaard wordt in (de koelafdeling) van de supermarkt.

Verplaatsen met paard en kar? Ik dacht het niet!

Je hebt de boodschappen gedaan en de koffer volgeladen? Dan start je de wagen voor de terugrit. Wagens moeten elk jaar of na pakweg 15.000 km op onderhoud. Wie doet dit? Juist, techniekers. Het kan ook anders, zeg je? Ook aan je (elektrische) fiets moet er gesleuteld worden.

Maak je gebruik van het openbaar vervoer? Dan weet je dat een half uurtje vertraging van je trein of bus door een technisch probleem makkelijk een paar uur kan worden. Heb je een tripje naar warmere oorden geboekt? Ook dat kan je vergeten. En geef toe: we keren liever niet terug naar de tijden met paard en kar, omdat er geen techniekers zijn die deze klusjes kunnen klaren.

Technologie

De tijden waarin je noodgedwongen de weg vroeg aan voorbijgangers, je partner nogmaals moest uitleggen hoe je een landkaart leest of via een telefooncel belde naar je afspraak om te zeggen dat je later zou zijn, liggen ver achter ons. Techniekers spelen ook een grote rol op het vlak van communicatietechnologie, denk maar aan het rechthouden van het hele netwerk.

Techniekers #WeNeedYou

Het is kristalhelder: we leven in een gemoderniseerde wereld en kunnen ons geen leven meer inbeelden zonder technologie, mobiliteit en elektriciteit. Of kortom: zonder techniekers. Daarom, een welgemeende dankjewel aan deze helden van onze samenleving.

Ben jij als technische held op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan onze vacatures, we wachten je vol enthousiasme op.