De 8 meest voorkomende fouten tijdens sollicitaties

Solliciteren is een stressvolle ervaring, maar dat hoeft niet zo te zijn. In dit artikel bespreken we de 8 meest voorkomende fouten tijdens sollicitaties.

Solliciteren is voor velen een stressvolle ervaring. Toch hoeft het zeker niet moeizaam te verlopen. Let je op een aantal zaken, dan kan je je kans op een job flink vergroten. In dit artikel bespreken we wat de 8 meest voorkomende fouten tijdens sollicitaties zijn en hoe je die kan voorkomen.

Taalfouten in cv of motivatiebrief

De kwaliteit van je cv en motivatiebrief kan in enkele seconden bepalen of je als kandidaat wordt geselecteerd. Zorg er dus voor dat ze er aantrekkelijk uitzien, maar ook inhoudelijk correct zijn. Want of je nu op een bouwwerf of in een atelier of kantoor zal werken, taal blijft een belangrijke factor.

Maak geen slordige indruk door schrijffouten te maken in je cv of motivatiebrief. Dat kan ervoor zorgen dat je kansen op een gesprek aanzienlijk slinken. Heb je het gevoel dat je taalvaardigheid niet zo goed is? Laat je documenten dan nalezen door een vriend of familielid die taalkundig sterker is.

Te laat komen

Te laat komen is nooit een goed idee. Wanneer je wordt uitgenodigd voor een gesprek, zowel on- als offline, wordt er een tijdstip afgesproken waarop je gesprekspartners je verwachten. Wees aanwezig op dat afgesproken moment: de andere partij laten wachten getuigt van weinig respect. Een slechte eerste indruk kan je kansen op een job doen slinken.

Uiteraard kan er altijd wat onverwachts gebeuren: verwittig dan tijdig je gesprekspartner. Heb je een online gesprek? Test dan op voorhand al eens de te gebruiken software en tools. Heb je een fysiek gesprek? Bestudeer vooraf al eens de route op het tijdstip van je afspraak zodat je de duur kan inschatten. Neem wat marge voor je vertrekt.

Foute kleding

De kleren maken de man (of vrouw). Wat je persoonlijke kledingstijl ook is, kleed je tijdens een sollicitatiegesprek op een verzorgde en professionele manier. Voor mannen kan dit betekenen dat je een kostuum aantrekt, maar ook een gekleed hemd of een nette trui volstaat.

Voor vrouwen kan dit een broekpak, jurk, rok of geklede broek met hemd zijn. Je past best je outfit aan naargelang het bedrijf waarbij je solliciteert. Durf zeker raad te vragen aan IMPACT wanneer je niet helemaal zeker bent.

Rinkelende gsm

Leg je gsm voor het sollicitatiegesprek op een andere plek en/of zet ‘m op stil. Het is vervelend om tijdens het gesprek gestoord te worden door een trillende of rinkelende telefoon. Zo verlies je ook de focus niet en is er geen afleiding.

Vermijd bij een online gesprek ook andere mogelijk storende factoren zoals een huisdier dat op je schoot springt en begint te blaffen of misschien loopt je zoon of dochter wel de kamer in.

Gebrekkige voorbereiding

De recruiter met wie je het gesprek voert, zal je tijdens het gesprek enkele vragen stellen over jou als persoon, maar ook over je ambities en kennis over het bedrijf waarbij je solliciteert. Je zal een aantal vragen krijgen over wie je bent, wat je grootste troeven en werkpunten zijn ... Bereid je dus goed voor en denk vooraf al aan een gepast antwoord.

In deze blog vind je enkele veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek..

Geen vragen stellen

Het is niet de bedoeling dat je tijdens een sollicitatiegesprek alleen maar aan een lastig vragenvuur onderworpen wordt. Je hebt zelf ongetwijfeld ook wat vragen over zaken zoals de job en het bedrijf: lijst ze vooraf op en aarzel niet om ze tijdens het gesprek te stellen.

Het stellen van vragen toont je goede voorbereiding en oprechte interesse. Daarnaast krijg je op die manier extra info om te bepalen of de job en het bedrijf bij jou passen.

Aflezen van je cv

Ook al brengt een sollicitatiegesprek soms wat stress met zich mee, raden we je toch aan om gewoon rustig jezelf te blijven. Neem wat extra tijd wanneer dat nodig is en probeer zoveel mogelijk op je gemak te zijn: een goede voorbereiding helpt daarbij.

Wat je ook doet, wees spontaan en lees niet zomaar alle informatie van je cv af. Je kent jezelf en je carrière beter dan wie ook: het is net de bedoeling van je gesprekspartner om jou als persoon beter te leren kennen en verder te gaan dan enkel de woorden op een blad papier.

Negativiteit over vorige/huidige werkgever

Dat je op zoek bent naar een nieuwe job, betekent niet dat je negatief hoeft te praten over je vorige of huidige werkgever. Je kan best een nare ervaring aanhalen of de redenen waarom je wil veranderen, maar praat steeds op een respectvolle manier over het bedrijf waar je voor werkt(e).

Bespreek eventuele ergernissen op een neutrale manier: een zeer negatieve houding kan best slecht overkomen bij de tegenpartij. Niemand wil een persoon aannemen die negatief is of met een frustratie achterbleef en bijgevolg de bedrijfssfeer niet zal bevorderen.

Vind een job op jouw maat!